المپیاد

معرفی المپیاد های ایران

از دوران دانش آموزی تا دانشجویی هر فرد ممکن است بارها اسم المپیاد را شنیده باشد اما اطلاعات جامعی در این مورد نداشته باشد.

برای این که با المپیادهای علمی ایران (المپیادهای کشوری) و المپیاد جهانی  آشنا شوید، مقاله زیر را مطالعه کنید.

المپیاد دانش آموزی و دانشجویی

المپیاد علمی دانش آموزی چیست؟

المپیادهای علمی دانشجویی همه ساله در سراسر جهان برگزار می شود. در این المپیاد دانش آموزان 15 تا 18 سال به صورت انفرادی و تیمی در المپیاد ثبت نام می کنند و در صورت موفقیت در مراحل مختلف المپیاد، مدال های طلا، نقره و برنز را دریافت کرده و از بین افرادی که موفق به کسب مدال طلا شده اند، تیم المپیاد جهانی در هر رشته مشخص می شود.

المپیاد علمی دانش آموزی در هشت رشته برگزار می شود.

المپیاد ادبی

المپیاد ریاضی

المیپاد زیست شناسی

المپیاد سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی

المپیاد شیمی

المپیاد فیزیک

المپیاد کامپیوتر

المپیاد نجوم و اختر فیزیک

المپیاد جغرافی (این رشته امسال به لیست رشته های المپیاد اضافه شده است)

مراحل المپیاد چیست؟

المپیاد های دانش آموزی در پنج مرحله برگزار می شوند. دانش آموزانی که بتوانند این پنج مرحله را پشت سر بگذارند، مدال جهانی در المپیاد کسب می کنند.

مرحله اول المپیاد دانش آموزی

مرحله اول المپیاد معمولا همه ساله در بهمن ماه برگزار می شود.

در این مرحله افرادی که بتوانند حد نصاب نمره را کسب کنند، که معمولا بین 10 تا 15 درصد از شرکت کنندگان موفق به کسب حد نصاب نمره می شوند؛ می توانند وارد مرحله دوم المپیاد شوند.

اعلام نتایج مرحله اول المپیاد دانش آموزی معمولا در اسفند ماه است.

مرحله دوم المپیاد دانش آموزی

افرادی که مرحله اول را با موفقیت پشت سر گذاشته اند، در اردیبهشت ماه هر سال در مرحله دوم المپیاد شرکت خواهند کرد.

سطح سوالات در مرحله دوم از مرحله اول بالاتر است و دانش آموز می بایست به سوالات چند گزینه ای،کوتاه جوابی و تشریحی پاسخ دهد.

در این مرحله، 40 نفر اول هر رشته به اردوی تابستانی باشگاه دانش پژوهان جوان دعوت می شوند. این دانش آموزان می بایست در اردوی 3 ماهه باشگاه دانش پژوهان جوان شرکت کنند و در پایان این اردو، رنگ مدال هر فرد مشخص می شود.

اعلام نتایج مرحله دوم المپیاد، معمولا در خرداد ماه است.

مرحله سوم المپیاد دانش آموزی

در این مرحله که شامل دوره تابستانی باشگاه دانش پژوهان جوان می شود، دانش آموز تحت آموزش های عملی و نظری قرار می گیرد و در پایان دوره با توجه به وضعیت دانش آموز، مدال طلا، نقره و برنز و در بعضی موارد لوح تقدیر به فرد داده می شود.

در این مرحله دو برابر تعدا نفرات مورد نیاز برای تیم اعزامی به المپیاد جهانی  به دانش آموزان مدال طلا داده می شود.

مرحله چهارم المپیاد دانش آموزی

دارندگان مدال طلای هر رشته، در یک دوره آموزشی که در پاییز و زمستان هر سال برگزار می شود شرکت می کنند و در آخر این دوره با توجه به وضعیت علمی هر دانش آموز، تیم ملی برای اعزام به المپیاد جهانی، مشخص می شود.

المپیاد جهانی در تابستان هر سال برگزار می شود و تیم ملی المپیاد هر رشته برای شرکت در این مسابقه بین المللی اعزام می شود.

مرحله پنج المپیاد دانش آموزی (المپیاد جهانی)

تیم اعزامی برای شرکت در المپیاد جهانی در این مسابقات حضور پیدا می کنند و با توجه به امتیاز انفرادی و گروهی  در رشته های مختلف ، رنگ مدال افراد و گروه ها مشخص می شود.

لازم به ذکر است المپیاد ادبی، در سطح بین المللی انجام نمی شود ( این رشته المپیاد جهانی ندارد).

المپیاد های علمی – دانشجویی

دانشجویان سال سوم به بالای دوره کارشناسی در چندین رشته می توانند به دو صورت متمرکز و غیر متمرکز در المپیاد علمی دانشجویی شرکت کنند.

دانشجویان رشته های زبان و ادبیات فارسی، علوم اقتصادی، الهیات و معارف اسلامی، حقوق، علوم تربیتی، شیمی، فیزیک، آمار، ریاضی، زیست شناسی،
مهندسی برق، مهندسی شیمی،  مهندسی مکانیک، مهندسی کامپیوتر، مهندسی عمران، مهندسی کشاورزی، روانشناسی، مهندسی صنایع و طراحی صنعتی می توانند در المپیاد دانشجویی ثبت نام کنند.

المپیاد متمرکز چیست؟

همزمان با ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد، داوطلبین المپیاد دانشجویی نیز می توانند برای المپیاد متمرکز ثبت نام کنند. شرایط شرکت در المپیاد مشابه شرایط شرکت در دوره کارشناسی ارشد است.

افرادی که جز 15 نفر اول المپیاد دانشجویی باشند، به مرحله دوم المپیاد راه پیدا می کنند.

لازم به ذکر است، دانشجویانی که یک ترم از زمان فارغ التحصیلی آن ها سپری شده هم می توانند در این آزمون شرکت کنند.

 المپیاد غیر متمرکز چیست؟

برای شرکت در این المپیاد باید دانشجوی ممتاز سال سوم به بالا در رشته های معرفی شده باشید.

شرط ثبت نام در این المپیاد مشغول به تحصیل بودن دانشجو است، یعنی فراغ التحصیلان نیم سال اول سال برگزاری المپیاد نیز نمی توانند در المپیاد غیر متمرکز دانشجویی شرکت کنند.

برگزاری این المپیاد به این صورت است که دانشگاه های کشور به 8 قطب دانشگاهی تقسیم می شوند و تیم های معرفی شده از هر دانشگاه ابتدا در مراکز قطب ها به صورت همزمان با هم رقابت می کنند
و در نهایت تیم های برتر در هر قطب، با دیگر شرکت کنندگان (برگزیدگان مرحله اول المپیاد متمرکز) وارد مرحله دوم و نهایی المپیاد شده و با هم به رقابت می پردازند.

مرحله نهایی المپیاد دانشجویی معمولا در تیرماه برگزار می شود و اعلام نتیجه نهایی در شهریور ماه است.

المپیاد جهانی دانشجویی

تمامی رشته های معرفی شده برای المپیاد علمی- دانشجویی دارای مرحله جهانی نیستند و در حال حاضر فقط رشته های آمار، شیمی و ریاضی و به تازگی نانو در سطح بین المللی، برگزار می شوند.

شماره تماس

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پیمایش به بالا
برای دریافت مشاوره کلیک کنید