تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه

تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه

محتوای جدول

با توجه به شروع دوره ثبت نام در آزمون جذب کارشناسان رسمی دادگستری برای بسیاری از متقاضیان ممکن است ابهاماتی در خصوص تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه ایجاد گردد.

این ابهام میتواند باعث شود که داوطلبان در انتخاب آزمون جذب خود دچار تردید شوند.

لذا در این مطلب به این موضوع پرداخته شده است، تا داوطلبین بتوانند پاسخ سوالات و ابهامات خود را دریافت کنند.

تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه

 

در حالت کلی لازم به اشاره است که:

وظیفه هر دو گروه از کارشناسان، بررسی جوانب مختلف مسائل پیش آمده در شاخه خود و اظهار نظر در رابطه با آن می باشد که نظر آنان قرار است به کمک قضات در رسیدگی به پرونده های مختلف زیر نظر آن ها بیاید.

چرا که:

در برخی موارد، مسائل ممکن است به موضوعات فنی وارد شود و قاضی برای صدور حکم نهایی نیاز به اطلاعات فنی کارشناسان خواهد داشت.

در نتیجه می توان گفت:

کارشناسان رسمی، زیرنظر هر یک از کانون های مجری، در نهایت در پی احراز حق دو طرف موضوع برمی آیند و ماهیت وظایف آن ها در نهایت به یک شکل تعریف شده است.

حتی یکسان بودن عنوان کارشناسان در پروانه صادر شده برای آن ها، که با نام کارشناس رسمی دادگستری صادر می گردد، نیز می تواند صحه ای بر این موضوع باشد که تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه از لحاظ کلی به شکل معناداری نخواهد بود.

پاسخ به یک ابهام:

ممکن است با مطالعه مطالب فوق، این سوال برای مخاطبین ایجاد شود که تفاوت یک کارشناس رسمی با یک وکیل در چیست؟

در جواب باید گفت:

وکیل تلاش می کند تا در رای صادره برای موکل خود تاثیر بگذارد و نوعی وی را پیروز دادگاه نهایی بکند. لذا لزوما در صورت موفق شدن وکیل در دفاع از موکل، دلیلی بر رسیدن حق به طرفین وجود نخواهد داست.

اما کارشناسان رسمی در تلاش اند تا در پی حق هر یک از طرفین دعاوی دادگاهی برآیند و در این بین بدون هر گونه جانب داری و طرفداری باید نظر خود را ابراز و در اختیار قاضی قرار دهد.

تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه در تاریخچه آزمون ها

در ابتدا تنها ارگانی که اقدام به برگزاری آزمون و جذب کارشناسان رسمی می کرد، دادگستری بوده است.

به مرور زمان و با افزایش نیاز سیستم قضایی کشور به وجود این کارشناسان، مطابق برنامه سوم توسعه، قوه قضاییه نیز جهت تسهیل روند جذب و تسریع فرآیند کمک به قضات، مکلف به برگزاری و جذب مستقیم کارشناسان رسمی از طریق آزمون گردید.

بر همین اساس آزمون کارشناسان رسمی قوه قضاییه که از آن پس با نام آزمون ماده 187 نیز از آن یاد می شود، به صورت دوره ای برگزار گردیده است و حتی آزمون های این دو بخش نیز شباهت های زیادی با یکدیگر دارند که در ادامه به تشریح آن ها نیز پرداخته شده است.

تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه در منابع امتحانی آزمون ها

در آزمون های برگزار شده می توان مشاهده کرد که سوالات طراحی شده، مربوط به دروس اختصاصی دوره کارشناسی شاخه انتخابی داوطلبین بوده است و عموما رویکرد سوالات به صورت کاربردی و به اصطلاح تجربی حوزه کاری آن شاخه می باشد.

همین موضوع نیز سبب شده است که:

یکی از شرایط شرکت در آزمون داشتن سابقه کاری در حوزه انتخابی باشد تا از جزییات کار شناخت کافی داشته باشند.

دامنه سوالات در هر دو آزمون بسیار وسیع می باشد و می تواند به تمام جزییات شاخه کاری فرد وارد شود و چالش های مختلفی را ایجاد کند و این موضوع کاملا به سلیقه طراحان سوال وابسته خواهد بود که بر کدام مباحث منتخب تمرکز بیش تری داشته باشند.

هر چند لازم به ذکر است که:

علی رغم این دامنه وسیع سوالات، عمق مفاهیم آن ها زیاد نبوده است و با اندک تجربه ای در آن زمینه، داوطلب می تواند جواب های معقول و منطقی را بیابد.

لذا برای پاسخگویی به سوالات این آزمون ها توصیه می کنیم در عوض عمیق شدن در یک مبحث، سعی در وسیع تر کردن اطلاعات خود در حوزه تخصصیتان نمایید.

به اصطلاح در این آزمون برد با افرادی است که اقیانوس اطلاعاتی به عمق چند سانت داشته باشند.

با بررسی آزمون های مختلف برگزار شده در این دو ارگان، می توان دید بسیاری از سوالات و سبک طراحی آن ها مشابهت های زیادی با یکدیگر داشته اند و از این بابت نیز تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه تقریبا قابل توجه نمی باشد.

تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه

تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه در درآمد و حق الزحمه

مطابق با قوانین تصویب شده در ماده 11 قانون اساسی، درآمد و به نوعی حق الزحمه کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضاییه کاملا مطابق با هم می باشد و از این لحاظ نیز تفاوتی با یکدیگر ندارند که مطابق جدول زیر تعیین کردیده است:

مبلغ ارزیابی دستمزد و حق الزحمه
تا پنجاه ميليون ريال مقطوعاً ۱.۵۰۰.۰۰۰ ريال
بیش از پنجاه ميليون تا يکصد و پنجاه ميليون ريال نسبت به مازاد ۰٫۵ درصد
بیش از يـکصد و پنـجاه ميليون تـا دويست و پنـجاه ميلـيون ريال نسـبت به مازاد ۰٫۴ درصد
بیش از دويست و پنجاه ميليون تا يک ميليارد ريال نسبت به مازاد ۰٫۳ درصد
بیش از يک ميليارد ريال تا ده ميليارد ريال نسبت به مازاد ۰٫۱۲۵ درصد
بیش از ده ميليارد تا يکصد و پنجاه ميليارد ريال نسبت به مازاد ۰٫۰۶ درصد
بیش از يکصد و پنجاه ميليارد تا پانصد ميليارد ريال نسبت به مازاد ۰٫۰۳ درصد
بیش از پانصد ميليارد تا ششصد و پنجاه ميليارد ريال نسبت به مازاد ۰٫۰۲۵ درصد
بیش از ششـصد و پنجـاه ميليـارد تا يک هـزار ميليـارد ريـال نسـبت به مازاد ۰٫۰۱۵ درصد
بیش از يک هزار ميليارد به بالا نسبت به مازاد ۰٫۰۱ درصد

اما برای برخی از کارشناسان در امور خاص ممکن است مبالغ حق الزحمه مطابق با جدول فوق نباشد که برای اطلاع از این تفاوت ها می توانید با مشاوران این مرکز در ارتباط باشید.

در کل می توان این نتیجه را گرفت که در هیچ یک از بخش های اساسی، اعم از نوع سوالات، نحوه جذب، نوع صلاحیت های کارشناسان، حق الزحمه، عناوین الحاقی و … تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه قابل ذکر نبوده و در نهایت در پروانه کسب هر دو گروه عنوان کارشناس رسمی دادگستری درج می گردد. اخیرا نیز زمزمه هایی مبنی بر احتمال برگزاری آزمون کارشناس رسمی مشترک قوه قضائیه و کانون کارشناسان به گوش می رسد.

در صورت داشتن سوالات بیشتر با شماره های زیر تماس بگیرید تا مشاوران “الو سلام مشاور” شما را راهنمایی کنند.

شماره تماس

محتوای جدول

پیمایش به بالا